Kuali yang kita pakai seharian sudah pasti akan menjadi hitam di bahagian belakangnya kerana nyalaan api yang tidak sempurna iaitu api bewarna kuning menghasilkan jelaga menyebakan ia melekat di belakang kuali.
Ada yang suka belakang kuali bewarna hitam dan ada yang tidak suka, admin pernah terdengar sembang-sembang orang-orang tua zaman dulu yang mereka suka belakang kuali hitam, kenapa mereka suka belakang kuali hitam berjelaga. Rupanya, apabila belakang kuali hitam, ia lebih cepat meresap haba api yang membakar menyebabkan kuali lebih panas berbanding kuali yang tidak berjelaga.
Apapun, admin kongsikan sini bagi mereka yang hendak membuang kerak-kerak jelaga hitam di belakang kuali berkenaan dengan mudah dan berkesan. Tips ini dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook bernama Kalaivani Vj, jom kita baca cara-caranya. Cara basuh belakang kuali.
1. Rebus 8 asam keping didalam periuk yg besar( supaya senang nk rendam kuali @periuk)
2. Didihkan air asam keping tersebut sehingga mendidih.
3. Masukkan kuali@periuk didalam air asam tersebut selama 4-5minit.
4. Angkat kuali@periuk, sejukkan seketika kemudian sental mengunakan sabun.
5. Ketika sental kurangkan mengunakan air. Selamat mencuba!! -
Tips asal adalah daripada Puan Kalai dari group Masak Apa Hari Ni